Friday, 11 March 2011

DAY 2 - 3D/2N MEDAN LAKE TOBA TOUR

tibe saat nye entry DAY 2 - 3D/2N MEDAN LAKE TOBA TOUR . dari ari ke ari postpone nk wat ni . sori sesangat coz tersangat2 sibuk . dgn kerja ofis yg bz sbb travel agent LEZAohLEZA nk wat branch ! , bz dgn assgment yg tertunggak2 sbb mls nk buat , n bz ngn profesion baru , jd wartawan pencen. ahaha. ok , jom smbung DAY 2 - 3D/2N MEDAN LAKE TOBA TOUR.

DAY 2 : PARAPAT - SAMOSIR ISLAND - BERASTAGI - MEDAN

bangun pagi gosok gigi , tak yah mandi . ahahaha . tour arini start pukul 8 pagi wktu indonesia bersamaan 9 pagi wktu malaysia. malaysia awal 1 jam dri indonesia. so , org malaysia ni tua 1 jam dri org indonesia la erk. bole gitu ? ahaha .


:002: gud mrning Lake Toba , Parapathappy

bgun2 pagi trus g bfast . tu sume da msuk dalam payment pakej , so kalau ta mkn kan rugi kan. ahaha . even bfast nye cume nasi greng & bihun goreng je tp mkanan jugak kan ! rezeki jgn ditolak..

:002: menu bfast kami

ok , arini 1st pak amrin akan bawak pusing2 pulau samosir. ala, lake toba tu la . tasik besar tu ! kiteorg nk pusing2 tasik . teruja ok. ahaha.

:002: dengan gaye : " hah tu la nnt kite nak pusing2 "

kali ni , bkn group LEZAohLEZA je , sume group yg di handle ole agent Pak Amrin di satukan . so, kiteorg pergi sekali la. ramai2 . kalau ramai bole la naik ferry besar .

:002: ferry ni la kami naek .

:002: tu dia group LEZAohLEZA
LEZAohLEZA dduk kt atas.


:002: ehem - ehem . ni yg penting. inlove
patut tanak dduk bawah . ahaha


so , bermula la aksi jakun sedunia di atas ferry ! ahaha . sume berlumbe2 snap picture . mcm2 gaye sume ade . ahaha .



:002: nmpk kabus tebal tu ? mmg sejuk sgt kt sane .

Ya Allah mmg indah ciptaan tuhan . tersgt2 indah pemandangan kat pulau samosir ni . mmg teruja sgt tgok view dri atas ferry dikelilingi tasik yg besar , gunung ganang , ade prumahan orang2 batak , resort2 . mmg cntek sgt .

Tujuan utama sbnrnye bkn nk pusing2 tasik ni je , tp akan singgah di kampung org2 batak yg dduk dekat dalam pulau samosir ni .pak amrin akn tunjukkan sejarah hidup org batak ape bagai sume la . ade 2 kmpung yg akan di terjah !

1) Pariwisata
2) Tomok. (wah senyap2 tomok wat kmpg kat pulau samosir) ahaha
Jom kite review kmpung Pariwisata :


:002: pintu gerbang msuk ke kmpung pariwisata .

kat dalam ni bkn kmpg @ tmpat sejarah semata - mata . tp ade gak pusat terapi utk shopping !. ahaha . sepanjang2 kmpg ni ade kedai jual souvenier spt keychain, bahan ukiran ape sume, baju2 , kain batik, mcm2 la. tp diingatkan jugak ye , kat sane jgn sekali-kali korg ckp spt berjanji bile peniage2 kat sane suruh beli brg dieorg .

contohnye :

peniage : bang , kak beli barangnye. hensem ye bang . cntek ye kak .
pembeli (korg) : hah tape , nanti2.
peniage mesti akn ckp : saya ingt janjinye ye bang .

amaran : korg jgn ckp mcm tu @ ayat2 yg bunyiknye mcm berjanji sbb!!!
peniaga kat sane akn ingt muke korg bile korg da ckp mcm tu ,
bermakne korg nk beli.
so bile korg patah balik nnt , die akan pakse korg beli jugak brg tu .

korang ingat ye ape LEZAohLEZA pesan tu . arap maaf , ta sempat nk amek pic kdai2 kt kmpg tu. sbb kne cpt , tour guide jlan laju sgt . nnt group leader tertggal plak. ahaha .

:002: hutaSIALlagan . ahaha

ok , dlm ni la kiteprg di beri keterangan tentang sejarah dan care idup orang batak. LEZAohLEZA de amek vidoe cket utk korg tgok. jom layan even gegar2 pon. ahaha.


video

:002: Pak Amrin says : HORAS ! HORAS ! HORAS !


video

:002: tarian budaya orang batak .


video

:002: sejarah orang batak dulu2 .


dah2 . ckup la tu . nk shopping plak ni . ahaha . murah2 , bole nego lagi tu . cpt2 , nk g kmpung TOMOK plak ni .


Jom kite review kmpung TOMOK :

maafin gue sekali lagi dong . gue ta terlupe nk snap picture pintu gerbang kampung TOMOK ni sbb da gebang sgt nk smbung shopping kt sini plak. ahaha

kat sini , melawat kubur2 raja2 batak dulu2 . tp nk msuk kawasan kubur ni ade adat pemakaiana nye . mcm org islam g kubur kne ttup aurat kan . kat sane die akan bg selai kain letak kt bahu.


:002: hah , mcm penari kebudayaan da kan. ahaha belakang2 tu la makam raja2 batak.

da, skrg smbung shopping plak . aduh ! makin tipis uang nye ni deh .

:002: shopping ! shopping ! shopping !

ok da, mase ta bnyk yg tour guide bg kt sini . sbb jauh agy perjalanan pasni . so LEZAohLEZA pon lincah la ke ferry balik . tibe kat ferry . mak ai ! smpai atas ferry tau peniage kat sini kejar nk mntak beli brg2 dieorg . see ! dieorg ni mmg ssh , tu sbb smpai cmtu sekali dieorg nk cari duit.


video

:002: aduhhhhhhhhhhhh . ahaha



video

:002: LEZAohLEZA di pujuk .
malu fathinie


da puas jalan , da puas shopping . perut pon da berkeroncong . so kiteorg balik semula ke parapat untk lunch . lapar ! lapar ! lapar ! . taya la publish restaurant n menu lunch kiteorg ye . sbb da pnjang sgt da entry ni . ahaha . after lunch + solat zuhur , proceed to Berastagi . dari parapat nk ke berastagi taken 4 hour jugak . aiyooo! . dlm prjalanan singgah kat sipiso-piso waterfall . air terjun yg tggi .


:002: mne dtg punca air tu kan ? kuasa Allah.

:002: even da dekat 2 jam perjalanan , lake toba ni msih nmpk agy .


akhirnye smpai jugak dekat berastagi . Berastagi ni tempat nye lagi tggi . lebih kurg mcm cameron la berastagi ni. sayur2 , starwbery bersepah2 .tp kt berastagi ni juz jln2 je . ta dpt nk explore. agypon time ni bateri camera da kong . arap maaf ye sume .

hah! mase berhenti dekat fruit market , LEZAohLEZA nmpk ini ! nak beli sgt , tppppppppp....... ssh nk bwk . tatau nk bwk balik mcm mne .
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaafathinie

pe die korg agak2 erk ?

:002: arnab !!!!! murah oke. 2 ekor besar gini rm200 je.
arap maaf gmbr ta bpe cntek. pkai hp je.


ok fine. ta dpt arnab ! majuk la. tanak da smbung entry ni. bole ta gitu ? ahaha . gedik! . ok, lps pegi fruit market kiteorg g dinner then proceed to Medan. bermalam kt medan. dkat jam 12 mlm waktu malaysia baru smpai medan. ngantuk! nk tdo!.

huh ape lagi ??? mcm bese la . tggu entry DAY 3 - 3D/2N MEDAN LAKE TOBA TOUR.


TO BE CONTINUE.........



NoteLastMinute
: entry ni memakan mase selama 4 jam. ahaha. skrg LEZAohLEZA nk smbung wat assgment .





cute6


:95: lagi COMEL if tekan button LIKE :95:


8 comments:

  1. aduh..yg air terjun tuh yg tak leh hendle tuh.tapi kan perempuan smua same jer.kaki gambar, kaki jalan,kaki shopping dah Kuat Makan.bahhahaha.lariiiiiiiiiiiiiiii

    ReplyDelete
  2. lupe lak.tak berani aku nk ckp kat peniaga tuh.lain kali aku speaking je dgn dye.^_^

    ReplyDelete
  3. tak cam lame lak sampai 4 jam wat entry nye..
    banyak shopping? kesian org yg pujok suruh beli brg tuu..kui3

    ReplyDelete
  4. @Zulfahmi Abidin amboi mu! ngate org perempuan nmpk. ahaha .

    ReplyDelete
  5. @aliza hah lame kan. smbil wat entry , wat assgment + wat keje ofis . patu upload video tu agy take time. mau ta mkn 4 jam. ahaha

    ReplyDelete
  6. kenangan manis to , hee :)
    bestnya la dah pegy sane kan ? tanak ajak ara pon ;(

    ReplyDelete
  7. @messy ARA da invite la ara kt fb . die je yg tanak ikut. :p

    ReplyDelete

  8. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete