Bahan - Bahan :Bahan A- Halia sepotong , besar ibu jari . ( kalau jari tu besar agak-agak sikit la ye )- Kunyit , dalam 2-3 ketul kecik2 ibu jari tu cukup la.- Bawang putih , 3-4 ulas.- Bawang Merah , kalo besar letak separuh kalo kecik letak je la sebijik .- sedikit lada hitam . jgn letak byk sgt , kang berasap plak.Bahan B- 2 senduk lada kering yg dah diblend .- Asam jawa untuk dibuat air asam jawa.- Sedikit daun kesum . kesum ea bkn ketum tau !-bendi , tomato sbg bahan tambahan penyeri . ahahah
opppsssssss! IKAN MAYUNG la . jgn lupe plak .
Cara - Cara :- tumbuk bahan A sehingga sedang - sedang hancur .- panas kan minyak .- *** cmpurkan Bahan A yg telah ditumbuk dengan 2 senduk lada kering yg telah di blend.- bile minyak da pnas , msukkan *** untuk ditumis .- biarkan smpai naik bau dan lada tu betukar kaler , dats mean jd gelap cket . bkn tuko jd biru ke ijau ke .-msukkan air , ikut la nk kuah bnyk mne .- msukkan daun kesum , bendi- msukkan ikan mayung .- then biarkan smpai bendi da mule empuk dan ikan da mule masak .- masukkan garam dan ajinamoto secukup rase .- bile ikan da masak cket masukkan air asam jawa sedikit .- lastly , msukkan tomato . then siap ! HIDANGKAN ...taraaaaaaaaaaaa ........
ok , siap sudah . bahan - bahan chef da bg , cara - cara pon chef da bg . so buatlah ! selamat mencuba . wah , ckp mcm da terer msk je kan . padahlal 1st time . hah ! kantoi ta pena msk selama ni . ahahaha .
tak pernah makan ikan mayung..sedap ker?
ReplyDeleterajin2 belajar masak..hehe
@alizasedap cik aliza . try la . bole serve utk ur kuci2 . ekekek :)
ReplyDeleteAmboi . Nasib baik camera tak temasuk sekali dalam asam pedas tu . Hihi . Syabas yayang . Akhirnya berjaya kau masak . :)
ReplyDelete@hidrawr haha . tau tape , mak aq da bising da. buang tebiat gaknye msk bwk kamera . ahaha
ReplyDelete